Igranci u slici

subota, 12. veljače 2011.

Sićušan, al opasan

Malarija. Bolest koje se plaše svi pomorci prilikom plovidbe tropskim područjima. Prije par dan Pipa kapa sa talijanskog tegljača Megara ispratili smo u bolnicu. Nakon 5 dana bolnice i 12 intravenoznih kura kininom, stanje mu se normaliziralo. Ubrzo će biti otpušten.
Malarija (male aria-loš zrak) parazitska je infektivna bolest koju izaziva ubod ženke komarca, koji u sebi nosi sićušni parazit Plasmodium falciparum. Prvi simptomi se javljaju u periodu od 10-14 dana,a moguće čak i 10 mjeseci od uboda. Početni simptomi slični su gripi, ali ako se ne prepozna na vrijeme i ne liječi, malarija vodi u komu i smrt. Glavobolja, slabost mišića, visoke oscilacije u temperaturi tijela, povračanje i jako znojenje osnovni su znaci početka malarije.
Iako se danas uspješno liječi, još uvijek više od milijun i po ljudi godišnje umre od malarije. U tropskim krajevima treba nositi odjeću koja pokriva cijelo tijelo, te izbjegavati otvoreni prostor u sumrak i zoru, jer je tada komarac najaktivniji. Autan sprey i gel, obvezna su zaštita za izložene dijelove tijela. I jedna zanimljivost.
Kinin, glavni sastojak popularnog tonic watera, korišten je za liječenje malarije u Indiji kad je bila Britanska kolonija te je zbog toga piće postalo popularno, posebno u koktelima.

Nema komentara:

Igrane u slici