Vitezovi kralja Artura

Poznato je što za povijest Engleske znači priča o legendarnom kralju Arthuru, hrabrim vitezovima okruglog stola, čarobnjaku Merlinu i lijepoj Genevieve. E pa što sa tom legedom ima naše Igrane pitati će se neupućeni? Evo i cjelokupan osvrt na legendu i činjenice o vezi kralja Artura i dalmatinskog podneblja.

Pri snimanju filma "King Arthur" 2004 godine slavni filmski producent Jerry Bruckheimer angažirao je povjesničara Johna Matthewsa koji već više godina istražuje životni put legendarnog rimskog centuriona Luciusa Artoriusa Castusa, pobjednika u bitci vođenoj 182 godine kod Hadrijanova zida u tadašnjoj rimskoj pokrajini  Britaniji. Život ovog hrabrog vojskovođe pokopanog u Podstrani kod Splita, korišten je kao predloška za  filmsku priču o kralju Arthuru.

O mjestu rođenja Luciusa Artoriusa Castusa klikom OVDJE
Više o centurionovom životnom putu pročitajte OVDJE  i OVDJE
a o vezi sa našim krajevima u člancima OVDJE

Prema legendi majka kralja Arthura zvala se Igrayne, što je naš "načelnik" Emil Talijančić povezao sa imenom Igrane, te je uz arturovce iz Podstrane nastala i udruga "Vitezovi kralja Artura". Svojim djelovanjem naša udruga nastoji promicati ljepote primorja i dalmatinskog zaleđa, a sve u svrhu kako bi inozemnim turistima približili našu bogatu kulturnu baštinu. U želji da se turisti ugodno osjećaju organizira se i velika fešta u Igranima pod nazivom "Noć kralja Artura". Video isječke sa prve fešte možete vidjeti na youtube:

Noć kralja Artura 4 dio

a izvješče sa prve fešte OVDJE

01.08.2012 organizirana je druga arturova fešta. Pogledajte isječke na youtube:

kings Arthur day 01.08.2012 Igrane
Expecting king Arthur
Templars fight in Igrane
Temple Capronca fight in Igrane
Kralja artur - Nova TV

slike sa druge fešte:

OVDJE

01.08.2013 feštala se treća arturova ljetnja noć. Evo slike i novinska izvješča:

Iz pera Nina Raspudića
Night of King Arthur-perfor.3.Devi Rani Najev
NOC KRALE ARTURA
Photo spektakl

ponešto sa četvrte arturove fešte:

OVDJE
I OVDJE
Četvrta fešta


O životu Luciusa Artoriusa Castusa održana je u Splitu 01.04.2012 godine međunarodna rasprava na kojoj je prisustvovalo više povjesničara iz Europe i SAD-a. Evo kako su svjetski mediji popratili ovaj značajni skup:

Aljazeera o Arturu
Jewish news
Daily Star
Slovenski 24ur
Slobodna dalmacija

O zainteresiranosti povjesničara za našu povjesnu baštinu više iz članka o posjeti lokaliteta CRKVINE kod Ciste Velike, a kako su lokalni mediji popratili priču o ovoj legendi u članku sa portala MAKARSKA DANAS

Za više o radu naše viteške udruge kliknite na facebook stranicu VITEZOVI KRALJA ARTURA , gdje Vas srdačno pozivamo da sa zahtjevom za članstvo postanete ČASTAN VITEZ arturova okruglog stola na putu promoviranja bogate hrvatske kulturne i povjesne baštine.

Vidimo se na petoj ARTUROVOJ FEŠTI.     AVE

Igrane u slici