Igranci u slici

srijeda, 23. veljače 2011.

Potraga za obiteljskim korijenima

 Sigurno smo se svi u više navrata zainteresirali za svoje obiteljske korijene. Večernje priče naših baka i djedova vezivale su nas uz rodbinu koja je silom prilika i neprilika razasuta po cijeloj kugli zemaljskoj. Rijetka pisma sa vremenom su prestala dolaziti, veze su prestale i spoznaje o životu naših rodjaka polako su izbljedile.
Zahvaljujući modernim komunikacijskim sredstvima, a posebno internetu danas je moguće istražiti obiteljske korijene do par stoljeća unatrag, te pronaći izgubljenu rodbinu u svim tim nekad dalekim kontinentima, zemljama i gradovima. Slijedećih nekoliko stranica mogu korisno poslužiti pri istraživanju obiteljskih korijena i putovanja naših predaka u Novi svijet.

Na stranici  www.familysearch.org prikazani su popisi knjiga rodjenih, vjenčanih i umrlih prema većini crkvenih župskih ureda. Pri povezivanju obitelji dijelom su se potkrale i neke greške. Zato je moguće od vlasnika stranice naručiti mikrofilmove sa izvadkom iz matičnih knjiga, te originalne rodne i vjenčane listove. Nisu skupi, samo se čeka par mjeseci. Lijevo je rodni list sa Visa iz 1760 godine na ime Josephi Svilicich, kojem mi je poslala Cathy Lewin iz Perha. Priču o Cathy i njenom istraživanju naših korijena pokušat ću dočarati u par slijedećih članaka.
Klikni OVDJE   za početni opis kako koristiti ovu stranicu.


Izvrsna stranica za istraživanje dolaska naših iseljenika u Ameriku je www.ellisisland.org
U periodu od 1892 do 1954 godine preko 12 milijuna useljenika ušlo je u Sjedinjene države preko malenog otoka Ellis na ulazu u New York. Svi useljenici morali su proći medicinsku karantenu na otoku prije ulaska u državu. Na stranici je popis svih useljenika, datum dolaska, putna karta te ime i slika broda kojim su doplovili. Original izvadak iz brodskog manifesta, te sliku broda možete od elisisland.org slobodno otkupiti.

Dobra stranica u potrazi za iseljenicima u Australiju je National Archives of Australia na stranici www.naa.gov.au 
Osnovni podatak sa te stranice je datum ulaska u Australiju, a zatim se slijede brodski popisi putnika te "naturalization papers" kojeg useljenik ispunjava prilikom traženja državljanstva. Dokumenti su većinom digitalno obradjeni te ih je lako pratiti i presnimiti. Lijevo je snimka liste putnika iz 1911 godine, prispjelih parobrodom Sydney u luku Freemantle iz Napulja. Dobrim dijelom su naša imena, a medju njima i ime Roka Žitka pradjeda od Cathy.

Evo i odličan Genealogy blog  gdje je kvalitetno obrađena problematika istraživanja hrvatskih korijena.
Primjer obiteljskih korijena moje bake Marije su OVDJE  na http://www.geni.com. Proguglajte, možda je i Vaš predak već upisan.

Croatian Heritage anf Genealogy izvrsna je stranica na Facebooku. Samo kliknite OVDJE

Nema komentara:

Igrane u slici