Igrane

Igrane su živopisno naselje Makarskog primorja, udaljene 17 km istočno od grada Makarske. Nizovi  višestoljetnih kala i kamenih kuća u gornjem dijelu zvanom Štrada, ribarskih kučica i konoba u Portu, te  modernih zdanja uz dugu pješčanu plažu, uklopljeni su u predivnu i skladnu cjelinu .
Iznad mjesta diže se vitki zvonik crkve Gospe od Ružarija, koji kao da bdije nad naseljem. U blizini je i Zalina kula podignuta za vrijeme Kandijskog rata, koja podsjeća na vrijeme borbe protiv Turaka u kojima se isticao Zale Antičić po kojemu je kula i dobila ime.
Iznad Igrana, u prastarim maslinicima nalazi se crkvica Sv. Mihovila iz 11. stoljeća, najznačajniji srednjevjekovni spomenik na Makarskom primorju. U blizini Porta 1760. godine izgrađen je barokni ljetnikovac Šimić-Ivanišević. Sarkofazi pronađeni na groblju svjedoče o postojanju naselja u ilirsko i rimsko doba.Igrane prvi put u povijesti spominje Herceg Stjepan Kosača 1466 godine kao selo sa 50 žitelja.
Danas Igrane sa 350 stanovnika  poznato su turističko mjesto s brojnim hotelima, kućama za odmor i apartmanima, prekrasnim plažama, te sportskim i zabavnim priredbama. Uzduž duge plaže uza šetnicu, izgrađene su komforne kuće i vile, kafići, trgovine i restorani. Igrane, nekad tradicionalni centar maslinarstva ni danas nisu zapustili svoje maslinike već ih obnavljaju, a zajedničkim snagama izgrađen je najsuvremeniji pogon za preradu maslina.


******

Igrane u slici