Maslinarstvo


"Pamti dobro, dragi čitaoče, da bez masline na ovoj obali Jadrana, nema opstanka, nema življenja, nema gospodarskog napretka. To nam potvrđuju prošli vijekovi, naša zemlja, naš krš, naše more, naši običaji, naša ćud pa čak i naš izgled. Sve nam je to maslinom prožeto, sve nas na maslinu ili na ulje sjeća."

Maslina je prvo ime među voćkama
"Olea prima omnium arborum est"

 Priča o maslini potiče još iz biblijskih vremena. Prvi put se spominje nakon Velikog potopa, kada je golubica u kljunu donijela Noi svjež list masline. To je bio prvi znak da je razina vode opala. Prema grčkoj legendi prvo stablo masline izraslo je nakon prepirke božice Atene i Posejdona oko prevlasti nad Atikom. Kada je Atena udarila kopljem u tlo izraslo je stablo masline koje je prestavljalo poklon tadašnjoj državi. Rimljanin Columella postavio je maslinu na vodeće mjesto među svim voćkama slijedećim riječima: "Olea prima omnium arborum est" . Zbog umjereno tople i suhe klime maslina se udomaćila na cijelom prostoru sredozemlja i postala jedna od najvažnijih i najrasprostranjenijih biljaka - namirnica. 
Maslinarstvo u našim krajevima prisutno je još iz najstarijih vremena. Tako na Briunima i u Kaštelima postoje stabla stara preko 1500 godina.  Od samog početka austrijske uprave, uzgoj maslina rasprostranio se na području cijele Dalmacije. 1818. godine uvedena je nagrada za uzgoj  maslina, te je za kratko vrijeme iznikao veliki broj sadnica.  
Danas se ponovno potiče sadnja, te se prema zadnjim podacima uz obalu te bližoj unutrašnjosti uzgaja preko 8 ooo ooo stabala. Također se renoviraju stare uljare, a izgrađeno je i više novih modernih postrojenja za preradu maslina.

***

Uljarska zadruga - Igrane


Uljarska zadruga - Igrane iako formalno osnovana i usklađena sa zakonom 1996 godine, baštini dugotrajnu tradiciju zadrugarstva našeg mjesta, jer je u Igranima uljarska zadruga postojala još davne 1900 godine.  Zadrugari su uz pomoć HBOR-a, kreditima Ministarstva poljoprivrede, dobrovoljnim radom te vlastitim sredstvima, obnovili i uredili staru uljarsku zgradu te ugradili modernu liniju za preradu. Nabavljena su i dva neophodna vozila te izvan mjesta izgrađen prostor za odlaganje komine koja se potom dodavanjem algi pretvara u kvalitetno umjetno gnjojivo. Zadruga, iako nema stalno zaposlenih i rad u upravi se obavlja dobrovoljno, uredno i uspješno posluje na zadružnim principima okupljajući 59 zadrugara.
Uljarska zadruga - Igrane preko jednog stoljeća vodi brigu o razvoju maslinarstva i preradi maslina svoga kraja i kako zadrugari kažu : 


"mijenjale su se države i generacije ali iz uljare u Igranima uvijek je izlazilo tekuće zlato"

***

Kako treba održavati masline i maslinike iz pera carskog i kraljevskog učitelja poljodjelstva iz 1914 godine pročitajte klikom OVDJE... Izvrstan članak.
Igrane u slici