Igranci u slici

petak, 25. veljače 2011.

Pirati na moru

Prije par dana somalski su pirati ispalili raketu na brod američke ratne mornarice, a potom ubili četvero Amerikanaca na otetoj jahti SV Quest. Opremljeni modernim naoružanjem, napadaju sve vrste brodova, od malih jahti do velikih tankera i brzih brodova za prevoz kontejnera. 
Napadi na brodove na sidrištima i u plovidbi sve su učestaliji. 2009 god. bilo je 406  piratskih napada i oružanih razbojstava. Uz SE Aziju i daleki istok, čak 264 napada izvršena su u Africi. Najopasnija područja su Adenski zaljev te obala uz deltu Nigera. Najčešći napadi su na kontejnerske brodove, brodove za prijevoz rasutih i generalnih tereta, te brodove za prijevoz nafte i kemikalija. 
U 2009. godini 1052 člana posade su uzeta za taoce, 68 ih je ozljeđeno, a 8 je poginulih. Tijekom prvih šest mjeseci 2010. godine bilo je ukupno 196 napada, 597 članova posada je uzeto za taoce, a 16 ozljeđeno. Somalski pirati se posebno ističu po učestalosti napada, te brutalnosti. Tijekom 2009. godine izvršili su 217 napada, te uzeli za taoce 867 pomoraca.
Kako uza sva medjunarodna nastojanja u suzbijanju piratstva na moru rezultati nisu zadovoljavajući, posadama brodova i dalje ostaje jedino držati maksimalnu budnost i pripremljenost za napad prilikom plovidbe opasnim područjima .



1 komentar:

Unknown kaže...

Opaki su. Eno sam ti dodao "back to top button" - desno dolje. Pozz

Igrane u slici