Igranci u slici

nedjelja, 10. veljače 2013.

Pozdrav iz Sierra Leone

Nema me već duže vremena na blogu, a ni na fejsu. Toliko puno radimo da se ne možemo ni naspavat. Sutra nam dolazi pojačanje. Još jedan kapetan i kapo, pa se nadam se da će biti malo lakše. 
Inače smo u jednoj zemlji najljepšeg imena, ali i najsiromašnijoj. Od 177 zemalja prema ekonomskom monitoringu Sierra Leone je na kraju liste. Zadnji! A prema rudnim bogatstvima, zlatu i dijamantima, slika bi trebala biti osjetno svijetlija. U  glavnom gradu nema struje, voda dolazi na kapaljku, a ulice su pune mladih ljudi  regrutiranih kao djeca, a potom osakačenih u dugogodišnjem krvavom ratu za dijamante. Svi smo gledali DiCapriov "Krvavi dijamant". Najpoznatiji dijamant je Star of Sierra Leone , a jedan sličan, poklonjen od u Hagu doživotno osuđenog liberijskog predsjednika, krasio je neko vrijeme ruku Naomi Campbell. Na sudu se pravdala da nije znala za porijeklo. Hm... Valjda i nije razmišljala o tome.
Gdje je naš mali tegljač u cijeloj ovoj priči? Željeznu rudaču iskopanu u tim lavljim planinama, Jaki na teglenicama tegli niz rijeku do broda za izvoz. U pravilu sva ruda ide za Kinu. Tko može znati gdje završi zlato i dijamanti? Možda opet na tijelu neke manekenke?
Eto toliko. I da. Proguglajte malo o ovoj zemlji i otkrit ćete puno zanimljivosti. Ovdje se nalazio najveći sabirni logor za robove na Banana islands, prema pobuni robova na brodu El Amistad snimljen je film sa Morganom Freemanom u glavnoj ulozi, a lavlji dijamanti očarali su cijeli svijet. Od mene malo više o glavnom gradu  Freetownu čim uhvatim vremena, a za sada veliki pozdrav. Mora se raditi.












1 komentar:

crljivica_ kaže...

Čov’če, aj lipo da smo konačno čuli glas od tebe. Koji komfor. Ne znam šta mi je zanimljivije: tapet ili fotelja ili kuvarov outfit, a da ne pričam o onome šta je u toj zdjelici. A Naomi... bahata i pohlepna. Tvoja priča je ipak zanimljivija od nje. Bome, težak posal. Pozdrav i čuvaj se.

Igrane u slici