Igranci u slici

utorak, 9. listopada 2012.

Vitezovi Glogovog Zdenca

Duga i bogata povijest naših krajeva sve više zaokupljuje maštu mlađih naraštaja lijepe naše. Čitam da je turska sapunica o Sulejmanu, nazvanom od evropljana Veličanstveni, a od osmanlija Zakonodavac, osvajaču i naših krajeva, vezala šire pučanstvo uz male ekrane. Njegova kći bila je udata za  Rustem pašu, rođenog u Skradinu, a koji se nakon što je kao dječak odveden u Stambol, vremenom domogao i službe velikog vezira (premijera). U vlasništvu su imali i mlinice u Solinu.
U tom maštanju za nekim davnim, al ne baš uvijek laganim vremenima, osniva se sve više udruga koje slave određeni povijesni period. Tako je naša Udruga Vitezovi kralja Artura, proizašla iz legendi i činjenica o životu rimskog vojskovođe Luciusa Artoriusa Castusa, pokopanog u Podstrani. Na ovoljetnjoj arturovoj fešti, svojim dolaskom i prikazom dijela svoje odjeće i bojne opreme, počastili su nas dečki iz udruge Vitezovi Glogovog Zdenca. Udruga  osnovana u Glogovcu kod Koprivnice njeguje kulturu vitezova Templara koji su vladali tim krajem i borili se protiv osmanlija. Brojni turisti uživali su u templarskim borbama, a oni hrabriji imali su priliku i sami rukovati mačem, te gađati lukom i strijelom. Sve čestitke hrabrim templarima Mariju i Darkecu. Evo i filmić sa prve borbe, a još jedan je OVDJE Možete ih pratiti i na FEJSU



1 komentar:

Anonimno kaže...

Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The whole look of your website is great, well the content material!

Igrane u slici