Igranci u slici

subota, 2. lipnja 2012.

Tika taka, vrijeme ide...

Što nam znači vrijeme? Time is money! odgovorili bi englezi. Požuri, zakasnit ćeš! stalno nas tjeraju. Amo brže! Nesta dana! bila je redovita jutarnja vika mog noštroma na kadeturi. Tika taka, tika taka, sat neumorno otkucava, a svima se negdje žuri. Možda bi trebalo bar nešto ostavit za sutra, jer htjeli mi ili ne, bitka sa vremenom unaprijed je izgubljena..
Što me u stvari potaklo na ove riječi? To je taj još uvijek duboki otklon između zapadnjačke brzine kojoj tako stremimo i po cijenu konstantnog stresa, te sa druge strane ovog afričkog usporenog ritma. Istina je da me često izlude nama čudnim osjećajem za vrijeme u kojem sat znači tri, a dan cijelu sedmicu, al ipak... Ovdje još uvijek neznaju za stres i bolesti uzrokovane brzinskim ritmom života.  Nije neobično sresti nekog sa satom koji ne radi ili nema  obe kazaljke.  Happy New Year čestitaju sve do srpnja, a  stvarna je jedino podjela na noć i dan.

Nakon svih ovih afričkih godina, mislim da bi im trebao malo biti i zahvalan na laganom ritmu. Već kad  ovaj sat što neumorno otkucava nije moguće zaustavit, sigurno ga možemo bar za koju sekundicu usporit. K vragu i brzina! Zar nije tako?
U desnom Pinkinom stupcu sat žuri ka Arturovoj fešti, a na filmiću je  astronomski sat u Pragu, legendarni Orloj, koji od 1410 godine uz zanimljiv način prikazivanja vremena i astronomskih kretanja, sa apostolima i trubačem svakog punog sata razveseljava brojne turiste.


1 komentar:

Igrane u slici