Igranci u slici

utorak, 6. ožujka 2012.

Igranci (takosi) u New Orleansu

Davnih osamdesetih boravio sam u par navrata u New Orleansu, te  iskoristio tu lijepu priliku za upoznati naše iseljenike o čijoj se stogodišnjoj zajednici oduvijek u Igranima slušalo sa zanimanjem. Prvi doseljenici došli su krajem 19stog stoljeća, te započeli sa vađenjem oštriga, poslom koji je skoro u cijelosti  njihovo vlasništvo  do današnjih dana. Sa Daveom Cvitanovicem, vrsnim poznavateljem života na delti Mississipija posjetio  sam  naše igrance kojih  na području od Boton Rouge do ušča ima čak dva puta više nego u Igranima.pa se u naseljima Empire, Venice i Buras čuje uglavnom hrvatski jezik. Uživao sam u lovu, a i izvrsnom okusu  kamenica sa rukavaca ove kako je domoroci zovu "velike rijeke".

 Od prvih dana naši vrijedni iseljenici, popularno od starosjedioca nazvani Takosi (od riječi tako - uradi to tako)  održavali su čvrste veze sa domovinom, što nastavljaju  i mlađi naraštaji koji preko modernih društvenih mreža u potrazi za korjenima upoznaju rodbinu u starom kraju te stvaraju lijepa prijateljstva. Tako sam zahvaljujući mom facebook prijatelju Blakeu Talijancichu dobio više zanimljivih sličica i natuknica, a time i ideju za ovaj članak.  Veliki je broj iseljenika sa našeg primorja te poluotoka Pelješca dao golem doprinos u gospodarskom razvoju delte Mississippija, a među njima puno je i naših mještana. Zanimljivo je da je prvo parobrodarsko društvo putničkih brodova u New Orleansu osnovao naš mještanin kap. Petar Talijancich, a spravu za sakupljanje kamenica (drođu) Leopold Talijancich. U centru New Orleans je i popularni restoran Dragos u vlasništvu obitelji Drage Cvitanovića koji su nesebično pomogli pri zbrinjavanju unesrećenih tijekom katastrofe  uzrokovane uraganom Katrina. Valja spomenuti i braću Cvitanović čiji tegljači uspješno brode  naftnim poljima širom Meksičkog zaljeva. Sličice iz povijesti naših iseljenika su OVDJE , opis života po dolasku u novi kraj OVDJE , a OVDJE zanimljivosti o hrvatskoj zajednici na ušču ove velike rijeke iz pera američke novinarke.

Danas dok sve više mlađih uživa u prvoj posjeti Igranima, većina starijih kao braća Stane Luka i Nediljko, te Lile i Braco cijela ljeta, a zadnjih godina i period branja maslina provedu u Igranima.


U ovom starijem američkom filmu izvorno je prikazan život ribara na oštrige, sa posebnim osvrtom na naše dalmatince (Takose) poznate po dobrom radu i ribarskom umjeću. Pogledajte i poslušajte što o našim oštrigantima kažu njihove američke kolege.

Nema komentara:

Igrane u slici