Igranci u slici

utorak, 29. ožujka 2011.

Legende i legendice










Kao što svako mjesto, bilo ono veće ili manje ima neku svoju priču ili legendu koja budi znatiželju u narodu, tako su i mještani naših Igrana počeli zastupati teoriju da majka kralja Arthura potječe iz Igrana. No krenimo ispočetka ...
Rimski centurion Lucius Artorius Castus (Castus-pravednik) slavni branitelj Hadrijanova zida, rođen je u Lokvičićima (tadašnji Bilibium), pokopan je u Podstrani (Pitomtium). Bio je izvrstan, plemenit, mudar i hrabar vojnik, sposoban izboriti pobjedu i u najtežim bitkama, te se njegovo herojstvo koristilo kao predložak za film King Arthur snimljen 2004 godine.
U Igranima je osnovana udruga Vitezovi kralja Arthura, u spomen na njegovu majku Igrayne prema kojoj se pretpostavlja i naziv našeg mjesta. Zajedno sa Arhurovim udrugama u Podstrani, Lokvičićima i Solinu, naša udruga organizira brojna druženja u spomen na legendarnog vojskovođu. Natjecanje u gađanju lukom i strijelom na kliškoj tvrđavi, uređenje Kuline (rimske vile rustice) u Igranima, a priprema se i uređenje Arthurove plaže Jarsan u travnju.
Ukoliko nekog nešto više zanima, priložio sam linkove zanimljivih stranica  OVDJE  i OVDJE , a naravno tu su i slike. Vi uživajte, a vitezovi naši, mač u ruke, hrabrost u srcu, glavu uspravno i čuvajte naše lijepo mjesto.









2 komentara:

Anonimno kaže...

sličice tj. slidevi igrana su famozni

Anonimno kaže...

Možda Igrane postane kao Međugorje ?!

Pozdrav
Siniša

Igrane u slici