Igranci u slici

srijeda, 16. ožujka 2011.

I brodovi imaju dušu...



Evo i moj skromni doprinos odlasku trajekta Vis iz Jadrana. Za njega me vežu uspomene na prve dolaske na otok prije skoro tri desetljeća. Novim imenom Vicente povezivat će Cap Verdsko otočje. Zaželimo mu dug vijek, te da bude udoban i siguran novim putnicima kao što je bio nama.
Na slikama je nekoliko putničkih brodova koji su u prošlosti povezivali naše kopno i otoke. Starijima kao podsjetnik na vremena parobroda, a mlađi ih mogu usporedit sa današnjim modernim trajektima.
Budva je prvi put zaplovila 1880, Podhum 1904, Rečina 1910, a Kupari 1916. godine. Dugo vremena održavali su liniju Ploče - Makarska, a nakon izgradnje Jadranske magistrale završili u Brodospasovu rezalištu Sveti Kajo.
Vladimir Nazor i Tuhobić građeni 50-tih, nakon prestanka plovidbe kao linijski putnički brodovi imali su više sreće. Preuređeni su u luksuzne turističke jahte, te ih se svakog ljeta pod imenima Seagull II i Otac Duje može sresti duž naše obale.


2 komentara:

Anonimno kaže...

Puno lipe slike...još kad bi večeras( 20.03.2011) slikao feribot Dubrovnik koji se iz nepoznatog razloga zaustavio između Drašnica i Igrana. Bilo bi dobro znat šta tamo uopće i radi !?

Pozdrav ....Siniša

Pero Macan kaže...

Dubrovnik jutros.. nedjelja bio na Visu. Vozio 700 radnika od Alianza na team building. Stali izmedju Igrana i Drašnica za učinit feštu u garaži bez buke motora. Pivala im klapa Split i Maja Šuput. Sina daj mi mail poslat ću ti sliku Dubrovnika jutros sa Visa.

Igrane u slici