Igranci u slici

subota, 30. studenoga 2013.

Igarska narodna predaja (duhovi, mačići i vile)

Nisam upoznat kakav je pogled na priče o vilama i vilenjacima u Vašem mjestu, ali prepostavljam da nije daleko od narodne predaje o šorgu i mačićima koja se zadržala u našim Igranima sve do današnjih dana. Nakon svih onih priča o duhovima koji lutaju portom i mačićima što haraju igarskim maslinicima, malo tko bi se usudio nakon večernje Zdravomarije ostati van kuće. Od tog straha nisu bili imuni ni najhrabriji igarski vitezovi.
 
U storije o dušama umrlih što se redovito vraćaju uključila se i moja majka sa pričom o  didu Petru, do dan danas uvjerena da su cijelu jednu večer ćakulali na kućnim skalama i to dvadeset godina po didovu odlasku na igarsko vječno počivalište. Popodnevne seanse zazivanja duhova kojima sam kao maleni dječaćić po susjedstvu prisustvovao, redovito mi se vračaju u snovima.
Bezbroj  pripovjesti o duhovima, šorgu i mačićima, vilama i vilenjacima svakodnevno se mogu čuti na klupi pod igarskim mulom, a dio tih priča izvrsno je obradila novinarka Andrea Topić u zanimljivoj kolumni Biokovska mitologija lista Makarska kronika. OVDJE možete čitati, te na FEJSU pratiti Makarsku kroniku, a evo u dva priloga Andrein čarobni članak pod nazivom "Igarske procesije umrlih".

Samo kliknite i uživajte:

Igarske procesije umrlih prvi dio
Igarske procesije umrlih drugi dio

1 komentar:

Anonimno kaže...

Hvala na komplimentima vezanim za članak. :)

Andrea Topić
http://deachante.blog.hr/

Igrane u slici