Igranci u slici

srijeda, 5. prosinca 2012.

Ljetopisi (anali, kronike)

Ljetopisi su zapisi bitnijih zbivanja zabilježeni kronološki po redu događanja te su poznati i pod nazivom kronike. Popisani analitički u obliku godine za godinu prepoznajemo ih imenom anali. Prvi Anali, djelo su rimskog povjesničara Tacita, a prate veći dio vladavine rimskih careva Nerona, Tiberija, Kaligule i Klaudija. U našoj povijesti značajna  je srednjovjekovna kronika primorja, nazvana Ljetopis popa Dukljanina, koju je zapisao anonimni svećenik Dukljansko-barske nadbiskupije. Hrvatska redakcija ovog ljetopisa pronađena je 22. listopada 1500 godine u domu Markovića-Kačića u našim Igranima, a može se pročitati OVDJE.
Za naše primorje zanimljive su  Bilješke iz 17. i 18. stoljeća o vremenu u Makarskoj. Bilješke prate sve značajnije promjene vremenskih uvjeta, od višemjesečnih suša do snijega u mjesecu srpnju.
Smojin zapisničar poščer razveseljavao nas je kronikom Naše malo misto. Od dolaska avijatičara, preko demonštracijuna i ponoćke, do šopinga u Trstu.
Imamo i mi doma našeg kroničara. Više godina moja mati vodi neke svoje zabilješke, al ih čuva u škafetu pod ključem. Nije prihvatila moju molbu da nešto stavim na ovaj blog, braneći se da još nisu uvjeti za objavu. Vjeruje da će ih biti zanimljivije čitati sa dužim odmakom vremena. Znam samo da se zapisi sastoje iz dva dijela. Jedan opisuje obiteljske zanimljivosti i njena razmišljanja, a drugi kronološki prati dane branja i količinu ubranih  maslina. Eh da je koju godinu mlađa, sigurno bi  bila  prava blogerica.
Ovogodišnja berba se radi rekordnog roda odužila te će biti materijala za kroniku, a i koja sličica za Pinkin blog.



Nema komentara:

Igrane u slici