Igranci u slici

četvrtak, 8. studenoga 2012.

Gorile, čite i mandrili

Nedjeljno popodne bez kiše i eto prilike za šetnju kroz Limbe Wildlife Centre, vrt pun zaštičenih afričkih primata kojima radi krivolovaca na njihovo meso te ubrzane sječe šuma prijeti istrebljenje. Najugroženiji su gorile kojih je u divljini ovog dijela afrike ostalo samo oko 300. Kako bi istakli opasnost od potpunog nestanka, UN su 2009 godinu proglasili godinom gorile.Tu su i čimpanze,  najbliži čovjekov srodnik u prirodi. Popularne Čite dijele sa nama preko 98% gena. Naučnici kažu da su nam se putevi razdvojili prije 6 milijuna godina. Za razliku od ljudi koji su svakodnevno u svađi i ratovima, čimpanze žive dosta skladno u velikim zajednicama. Prvi put sam vidio i mandrila, trećeg čovjekova rođaka, čiji je broj u prirodi kritično smanjen. Jede, spava, dobročudno gleda i ništa ne radi. Pitam se zašto li su neki po njemu dobili nadimak?
Obveza nam je zaštititi ovaj ugroženi životinjski svijet. Bez njih i značaj ljudskog življenja na zemlji postao bi upitan. 
Uz par sličica iz vrta i jedan filmić, tu je i nacrt sa dimenzijama  tijela gorile za usporediti sa nama. Malo sam viši i imam kraći raspon ruku. Najmanje se razlikujemo u  obimu struka. Je li se slažete?



1 komentar:

crljivica_ kaže...

Vidin da imaju potomstvo, znači da im boravak u vrtu nije pretjerano stresan. Nekako mi se teško izmirit po ovin gabaritima. Pa ni jedan nema očale!

Igrane u slici