Igranci u slici

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

U lov na lignje (loligo vulgaris)


Zima je na pragu, ruke zebu, a to znači da je vrijeme je lova liganja. Izvlačenje tog najslasnijeg mekušca iz dubina jadranskog mora, poseban je užitak svakom ribolovcu. Znaju to i mještani našeg Igrana. te sa svojim barkama i peškafondima redovito isplovljavaju u potragu za lignjama. Naša kamera snimi ih svakog predvečerja na pošti iza igarskog mula. Malo sreće i truda, domaće vino i maslinovo ulje iz igarskih konoba i priprema raznih specijaliteta od liganja može započeti. Lignje na gradele, crni rižoto, salata, podušene lignje u ulju i još puno ukusnih jela od liganja, čest su i ukusan jelovnik naših mještana u dugim i hladnim zimskim večerima.
Za tjedan dana je iskrcaj, potom priprema arte za lov i eto mene u vidokrugu naše kamere. Pročitao sam jedan recept prije par dana i vjerujem da ću ubrzo imati priliku isprobati ga.

Lignje nadjevene tunom
sastojci:
700 g liganja
250 g EVA tune
2-3 žlice limunova soka
1 žlica naribane limunove korice
2-3 žlice maslinova ulja
3 žlice nasjekanog peršina
2 češnja češnjaka
2 žlice Vegete za posipavanje

  •  Lignje očistite, operite, dobro posušite papirnatim ubrusom, a krakove isjeckajte
  •  Filete tune dobro ocijedite,dodajte limunovu koricu i sok, nasjeckani češnjak, dio peršina, 2 žlice maslinova   ulja,nasjeckane krakove,žličicu Vegete pa sve dobro promješajte
  • Prije nadjevanja lignje malo pri vrhu zarežite pa ćete ih lakše i brže nadjenuti. Za punjenje upotrebite veće lignje. Nadjevom napunite lignje, a zatim ih pri vrhu zatvorite čačkalicama. Roštilj dobro zagrijte, premažite uljem pa lignje pecite sa svake strane 4-5 minuta.
  • Pečene lignje pospite Vegetom te prelijte ostatkom maslinova ulja i peršina
Vjerujem da znate i nećete zaboraviti. Svaka riba pa i lignja mora plivati tri puta. U moru, maslinovu ulju te na kraju u domaćem vinu. U slast.

1 komentar:

Igor Torgachkin kaže...

An interesting blog! Good luck!
Greetings from Russia!

Igrane u slici